Uansett hvilken sport du driver med har utviklingen innenfor såkalte wearables, det finnes ikke noe riktig godt uttrykk på norsk, vært fantastisk. Der man for noen år siden var begrenset til enten svært enkle skrittellere eller klokker med GPS, som så mer ut som en fullformat GPS festet med en reim til armen, smelter nå grensen mellom aktivitetsarmbånd og tradisjonelle klokker med GPS mer og mer sammen.
Klokker med GPS
For de fleste som trener for eksempel løping har en klokke med GPS og pulsmåling fra for eksempel Garmin, Polar eller Suunto vært førstevalget over lang tid. Disse klokkene har fått mange flere funksjoner i løpet av årene og i de nyere klokkene fra Garmin er det for eksempel mulig å installere apper og benytte mobilbetaling (dette er dog ikke tilgjengelig i Norge). Samtidig har treningsfunksjonene også blitt videreutviklet med detaljerte analyser av treningseffekt og mer og mer avanserte funksjoner for planlegging av trening.
En annen utvikling av disse klokkene er at måling av puls har flyttet seg fra pulsbelter til måling av puls på håndleddet. Dette har vært en god utvikling i den forstand at mosjonisten får bare en enhet å forholde seg til, men nøyaktigheten til måling av puls på håndleddet blir sannsynligvis aldri helt like god som med et pulsbelte.
Pulsklokker med GPS har også over tid fått bedre batterilevetid og når GPS er deaktivert kan mange av klokkene fungere i flere dager eller uker som en enkel klokke og aktivitetsmåler.
Aktivitetsmålere
Ulike former for aktivitetsmålere finnes for eksempel fra leverandøren Fitbit. Dette er et marked der det finnes en del ulike produsenter med varierende kvalitet og økosystem rundt produktene, det kan være greit å sjekke at leverandøren du velger passer sammen med eventuelle produkter du allerede har. For eksempel produserer Garmin nå også enklere armbånd som måler aktivitet, hvis du allerede har en klokke fra Garmin kan det være naturlig å velge et armbånd fra samme leverandør.
Smartklokker
Sammen med tradisjonelle klokker for trening og aktivitetsmålere finnes det smartklokker som for eksempel Apple Watch eller klokker med Android Wear eller Samsungs Tizen OS som har funksjoner for trening og velvære. Apple Watch er den klokken som har fått mest oppmerksomhet og den har for eksempel gode funksjoner for pulsmåling og til og med en funksjon for måling av EKG. Samtidig er økosystemet til Apple relativt lukket sammenlignet med hva mosjonister er vant med fra for eksempel Garmin, der det faktisk er mulig å eksportere ut data fra en treningstur i et standardisert format. Enn så lenge kan det hevdes at Apple Watch og tilsvarende kanskje er mest for mosjonister som ikke er like opptatt av all funksjonalitet du kan få for eksempel fra Garmins toppmodeller i Fenix-serien.
Det er altså viktig å tenke over sitt behov, og finne et produkt som matcher både hvilke ambisjoner du har med treningen din. Samtidig bør du også tenke over hvilket produkt som passer best inn i det økosystem du allerede har produkter fra.