I sin enkleste form er fotball bare en ball, og noen enkle mål og markeringer av hvor banen er. Denne enkelheten er også mye av sjarmen med sporten, det er lett å komme i gang med fotball og teknologi og utstyr gir vanligvis ikke de store fordelene til et lag eller spiller.
Likevel foregår det selvfølgelig en teknisk utvikling også innenfor fotball, og da ikke bare hva gjelder nye materialer i utstyr og underlag på banen. Teknologi benyttes for eksempel både for å gjøre kampene mer rettferdige, og for å gi deg som ser på kampen mer innsikt i hva som foregår på banen. Hvis du har dratt nytte av en Guts bonuskode, kan det være greit å spille med best mulige forutsetninger. Da er det spennende med nye muligheter å følge spillet helt ned i minste detalj.
Videodømming – VAR
Vi kommer ikke utenom videodømming, eller VAR som står for «Video Assistant Referees» på engelsk. Dette begrepet har fått relativt mye negativ oppmerksomhet, uten at det er helt enkelt å få grep rundt hvorfor. Kanskje skyldes det at videodømming gir et mer «klinisk» preg til en fotballkamp, der det ikke lenger er samspillet mellom dommeren og spillerne på banen som alltid avgjør beslutninger. Kampene mister et aspekt av usikkerhet, som er den menneskelige faktor i en dommers beslutninger. Det finnes nok av eksempler på kamper som kunne ha fått et helt annet resultat hvis dommeren hadde hatt tilgang til perfekt informasjon.
Videodømming har helt garantert kommet for å bli, og om noen år er det sannsynligvis utenkelig å spille betydningsfulle kamper uten VAR. Selvfølgelig er det viktig at opplevelsen av å være på en fotballkamp ikke blir alt for negativt påvirket av dette. Med videre teknisk utvikling vil dommeren på banen kunne få tilgang til det meste av videodømmingen via mobile systemer, og beslutninger basert på VAR vil være raskere enn i dag.
Sporingsteknikker – EPTS
Ulike former for sporingsteknikker er et annet spennende område, der opplevelsen av en fotballkamp vil endre seg i tiden fremover. På engelsk har FIFA valgt å kalle denne type teknologier for EPTS eller «Electronic performance and Tracking Systems».
Innenfor andre idretter, som for eksempel sykkel, er vi vant ved å kunne følge utøverne på kart som oppdateres med posisjon, hastighet og så videre. I noen sammenhenger der det til og med mulig å følge med på pulsen til utøverne.
Det finnes mange ulike nivåer av sporing. En løsning der du ikke trenger noe eget utstyr på spillerne, er sporing med hjelp av bildeanalyse. Med dagens avanserte teknologi er det mulig for datamaskiner å analysere bilder i realtid og gjøre det om til spillernes posisjoner på banen og så videre. Dette kan være en god start for enkel statistikk og analyse.
Mer avanserte løsninger er basert på utstyr som plasseres på spilleren, i form av en ulike sensorer og sendere. Med dette på plass kan du få et helt annet nivå av detaljer, og på sikt åpner det kanskje til og med for analyser av hvor trøtte spillere er.
Fotball er på vei å bli en datadrevet sport, og det kan selvfølgelig være positivt og gi en ny dimensjon til spiller og opplevelsen du får når du følger en kamp. Samtidig får vi virkelig håpe at fotball som et enkelt spill for alle ikke blir borte i jaget etter nye sensorer og måter å analysere spillet.